Wat is People Analytics?

People Analytics is het gebruik van data en data-analyse technieken om de relatie tussen medewerker en performance te begrijpen, te ontwikkelen en te optimaliseren. Met People Analytics link je de data van medewerkers met verschillende business data die in lijn liggen met de bedrijfsdoelstellingen, zoals omzet, verloop, medewerker- en klanttevredenheid. Deze datagedreven manier van omgaan met de selectie & ontwikkeling van medewerkers is een gevolg van drie factoren:

  1. De explosieve groei van gebruik van data en data-analyse door de ontwikkeling van technologie.
  2. HR afdelingen worden steeds vaker gevraagd om beslissingen te baseren op basis van meetbare uitkomsten. Dit heeft geleid tot het groeiende gebruik van datagedreven beslissingen ten opzichte van beslissingen gebaseerd op ervaring en instinct.
  3. Veel HR afdelingen hebben al een schat aan data over medewerkers, zoals demografische gegevens, performance data, salaris en training. Tot op heden worden deze data te vaak en te weinig effectief gebruikt om strategische keuzes te maken voor de toekomst.

Er zijn verschillende type data geschikt voor People Analytics:

  1. People Data zoals demografische gegevens, competenties en engagement. Vaak wordt gebruik gemaakt van assessments en vragenlijsten.
  2. Performance Data zoals beoordelingen van leiddinggevenden, meetbare performance indicatoren en resultaten uit een 360 assessment.
  3. Program Data zoals aanwezigheid en deelname aan training, ontwikkel- en leiderschapsprogramma's.

 

De voordelen van People Analytics

People Analytics heeft het potentieel om de effectiviteit van het selectieproces te verbeteren door te bepalen wat het ideale medewerkersprofiel is. Door hetzelfde profiel te creëren van sollicitanten kun je een betere voorspelling maken van iemands toekomstige prestaties binnen een bedrijf. De voordelen voor de selectie zijn onder andere:

  • Verminderde tijd van het selectieproces door het (deels) vervangen van handmatige processen.
  • Verhoging van de kwaliteit van de keuzes door onbewuste subjectieve vooroordelen te ondervangen.
  • Het verzamelen van selectiedata kan gecorreleerd worden aan bedrijfsresultaten zoals verhoogde omzet of een lager verloop.

Naast selectie heeft People Analytics een positieve impact op de ontwikkeling van medewerkers. Door inzage in eigenschappen die succesvol presteren voorspellen, is het mogelijk om gerichte, datagedreven interventies te ontwikkelen.

 

De toekomst van People Analytics

Voor bedrijven is er geen ontkomen aan. People Analytics zal het HR-landschap op het gebied van selectie compleet veranderen. De inzichten uit de opgestelde profielen voegen objectiviteit toe aan het selectieproces. Deze toegevoegde objectiviteit zorgt voor een positief effect op de toekomstige bedrijfsprestaties, het verloop en de strategische personeelsplanning.